dimarts, 1 de juliol de 2008

Flors


Oreja de oso, Orella d´os (Ramonda pyrenaica)
Planta vivaz de pequeñas, pero vistosas, flores moradas y hojas de color verde intenso, que podemos encontrar en las zonas montana y subalpina.
http://reddeparquesnacionales.mma.es/parques/aiguestortes/flora/flora026.htmaNom comú català : Gavarrera. Gavarrera canina. Roser caní. Roser gavarrer
Usos i propietats : Afrodisíaca. Comestible o usos alimentaris. Medicinal. Perfumeria.

Característiques : Arbust robust de fins 6 m d’alt. Tiges cobertes per agullons corbats cap a vall. Les fulles tenen 5-7 folíols i no desprenen olor. Les flors són grans de color blanc o rosat. Els sèpals estan dirigits cap a fora i avall, i cauen abans de que maduri la úrnula. La úrnula és esfèrica o el•lipsoidal de color vermell obscur. Es diferència de Rosa sempervirens pels estils lliures en lloc de soldats en columna.

http://herbarivirtual.uib.es/cat-med/especie/4090.html


Nom comú català : Cardetes. Escabiosa. Viuda. Viuda borda
Característiques : Herba molt ramificada des de la base, on pot estar lleugerament lignificada. Les fulles estan molt dividides amb lòbuls irregulars, i el segment terminal més gran que els altres. Les flors són de color violaci, estan reunides en capítols on les flors perifèriques tenen els pètals més grans. Floreix pràcticament durant tot l'any i viu a vores de camins, herbassars i lloc alterats.
http://herbarivirtual.uib.es/cat-med/especie/4499.html